joi, aprilie 21, 2011

Insamantare si zodii

În Berbec sămânţa este plantată în sol, este primul proces al creaţiei (focul).
În Taur sămânţa încolţeşte, apar rădăcinile, stabilitatea în sol (pământul).
În Gemeni dezvoltarea ajunge la tulpină, planta iese la suprafaţa solului şi intră în contact cu aerul; se dezvoltă tulpina, apar mugurii, frunzele, florile.
În Rac este etapa fecundării florilor care se transformă în fructe.
Leul prezintă următorea etapă în care ne desprindem de planul fizic (iniţial) pentru a culege şi dărui fructele tuturor.
În Fecioară se realizeză o analiză profundă pentru a verifica, studia natura acestor fructe; este şi etapa în care seminţele din fructe încep să se dezvolte.
În Balanţă se alege ce e bun şi ce e rău din ceea ce s-a concretizat prin Fecioară, deci seminţele sunt alese.
În Scorpion se crează în sămânţă embrionul dătător de viaţă ce are puterea de a transforma o mică sămânţă într-un copac.
În Săgetător începe studiul teoretic asupra seminţelor, se cercetează modalităţile cele mai eficiente pentru ca în viitor să se ajungă la rezultate mult mai bune.
Capricornul doreşte să valorifice cercetările anterioare şi vrea să dea un nou sens vieţii; se caută locul potrivit pentru a fi puse seminţele în pământ.
În Vărsător sămânţa este tratată, pregătită, este etapa în care se evaluează, se valorifică anumite idei originale noi şi se pune sămânţa în sol.
Peştii reprezintă ultima etapă când sămânţa din pământ este udată (semn de apă) ceea ce îi va da viată; este etapa în care se renunţă la propria individualitate pentru a da naştere unei noi vieţi, specific puterii de sacrificiu şi renunţare a acestei zodii.

duminică, aprilie 17, 2011

Ciocolata de casa cu nuci

Ingrediente:
150ml apa
500g zahar
250g unt
250g lapte praf
200g cacao neagra
vanilie
nuci
Inainte de orice eu rumenesc usor nucile...dau un gust deosebit ciocolatei.
Se amesteca zaharul cu apa, se pun la fiert, se fierb pana se incheaga siropul (se incerca o picatura pe o farfurie). Daca o doriti mai tare, inchegati siropul mai mult. Deasemenea puteti modifica si proportia ingredientelor. Eu folosesc mai multa cacao, neagra si cu 22% grasime, dar pentru copii de exemplu puteti pune mai putina cacao si mai mult lapte praf, puteti adauga fructe proaspete sau congelate: visine, zmeura ...
Cand siropul e gata, adaugati untul. Cand s-a topit adaugati cacao, mai lasati un pic pe foc pana se omogenizeaza. De preferat ar fi sa cerneti cacao si laptele praf.
Se ia de pe foc si se adauga laptele praf... si abia acum incepe munca...:))...amestecati pana la epuizare. Adaugati nucile, turnati in forma (eu prefer tava umezita si nu unsa cu unt), lasati sa se raceasca, dupa care o puteti pune la rece. Acoperiti tava cu o folie, ciocolata e sensibila si poate prelua arome de la alte mancaruri din frigider.

Salvia


"Dorinta salviei este sa-i faca pe oameni nemuritori", se spunea in Evul Mediu. O credinta straveche, inscrisa chiar in numele plantei. "Salvia" vine din latinescul "salvare" - a fi sanatos, a vindeca, a salva. La romani, era o planta sacra, culeasa cu protocol.
Despre aceasta planta extrem de aromata, cu frunze verzi, albicioase, si flori rozalbe si violete, se spunea in Antichitate ca este sacra, fiind adusa pe pamant chiar de zei. "Cine are salvie in gradina nu lasa batranetea sa se apropie" - spune un vechi proverb chinezesc. Medicii greci si romani - Galen, Plinius, Dioscoride - elogiaza si ei salvia, considerand-o o regina a ierburilor tamaduitoare, cu efecte protectoare magice. In Roma antica, salvia era considerata o planta sacra, fiind adunata cu un intreg ritual. Cel care oficia ceremonialul aducea drept jertfa paine si vin, imbracat intr-o tunica alba.
Romanii interziceau folosirea obiectelor de metal, considerand ca devin otravitoare in contact cu salvia. Mai ales la trecerea dintre iarna si vara, salvia era un remediu nelipsit, fiind folosita ca detoxifiant, protector impotriva diverselor infectii care apar in aceasta perioada, tonic nervos si psihic, reintineritor. Se credea ca acela care va consuma salvie inca de la inceputul primaverii va intineri si el odata cu natura. Exista multe mituri terapeutice legate de aceasta planta sacra, mituri pe care stiinta moderna se straduieste sa le inteleaga si sa le dea o utilitate practica. Salvia este o planta cercetata intens, careia medicina ii descopera tot mai multe aplicatii practice. Ea nu este doar un medicament natural cu multiple aplicatii, ci si un leac excelent pentru mentinerea sanatatii.
Si in medicina traditionala romaneasca, salvia are numeroase intrebuintari. Avand o mare sensibilitate la ingheturile din timpul iernii, ea este o planta care necesita ingrijiri speciale si, ca atare, nu creste spontan, ci doar cultivata, mai ales in zonele sudice ale tarii. De la ea se folosesc frunzele si partile aeriene inflorite, care sunt foarte bogate in uleiuri volatile, avand un gust puternic aromatic si astringent. Gasim aceasta planta sub forma de ceai in practic toate magazinele specializate de tip Plafar, la fel ca si anumite preparate pe baza de salvie, cum ar fi tinctura.
Cateva retete pe baza de salvie:
Pulberea
Se obtine prin macinare cat mai fina cu rasnita electrica de cafea. Depozitarea pulberii de salvie se face in borcane de sticla inchise ermetic, in locuri intunecoase si reci, pe o perioada de maximum doua saptamani (deoarece uleiurile volatile se evapora foarte rapid). De regula, se administreaza de 3-4 ori pe zi, cate o jumatate de lingurita rasa, pe stomacul gol.

Tinctura
Se pun intr-un borcan cu filet cincisprezece linguri de pulbere de salvie, peste care se adauga doua pahare (400 ml) de alcool alimentar de 50 de grade. Se inchide borcanul ermetic si se lasa la macerat vreme de doua saptamani, dupa care se filtreaza, iar tinctura rezultata va fi pusa in sticlute mici, inchise la culoare. Se administreaza cate o lingurita diluata in putina apa, de patru ori pe zi. Este folosita ca echilibrant nervos si hormonal, stimulent al activitatii cerebrale si al memoriei.

Vinul stimulant de salvie
Intr-un litru de vin natural alb se pun douazeci de linguri de pulbere de salvie si se lasa sa se macereze vreme de trei saptamani, dupa care se strecoara. Se iau cate 3 linguri din acest vin, inainte sau dupa masa. Administrat inainte de masa, vinul de salvie stimuleaza apetitul si invioreaza. Luat dupa ce am mancat, vinul de salvie - spune medicul francez Jean Valnet - este un extraordinar remediu contra surmenajului si a asteniei, contra astmului, contra distoniei neuro-vegetative. Potrivit aceluiasi medic, vinul cald de salvie este un excelent profilactic pentru raceala si gripa.

Otetul de salvie
Era foarte mult folosit de catre calugarii benedictini, care il considerau un elixir pentru nervi si digestie. Iata reteta sa de preparare: intr-un litru de otet natural de mere (sau de mere cu miere) se lasa sa se macereze, vreme de doua saptamani, 50 de grame de frunze de salvie maruntita. Va rezulta un otet foarte aromat, cu efecte tonice digestive, carminative (reduce balonarea), invioratoare, un excelent adaos la salatele de primavara. Extern este folosit ca frectie impotriva racelii, a durerilor reumatice, a starilor de oboseala fizica si psihica.

Decoctul combinat
Se pun 3-4 linguri de salvie maruntita la macerat in jumatate de litru de apa, vreme de 8-10 ore, dupa care se filtreaza. Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta ramasa dupa filtrare se fierbe in inca o jumatate de litru de apa, vreme de cinci minute, dupa care se lasa sa se raceasca si se filtreaza. In final se amesteca cele doua extracte, obtinandu-se aproximativ un litru de preparat, care se foloseste intern (1-2 cani pe zi) sau extern, sub forma de comprese si bai.

Cataplasma cu salvie
O mana de frunze maruntite de salvie se lasa timp de 1-2 ore sa se inmoaie in apa calda (40-50 de grade Celsius). Dupa trecerea acestui interval de timp se aplica direct pe locul afectat, acoperindu-se cu un tifon. Se lasa vreme de o ora.

Boli interne, tratate cu salvie
Bronsita, astmul, rinita, sinuzita, bolile respiratorii cu secretii abundente - pulberea de salvie, administrata constant vreme de o luna, cate o jumatate de lingurita de 4 ori pe zi, reduce cantitatea de secretii si are efecte antiinfectioase puternice. Este recomandata mai ales in perioada de primavara, inclusiv bolnavilor cronici, pentru ca are efecte detoxifiante puternice, actionand asupra cauzelor profunde ale acestor boli.

Indigestia, balonarea - se ia inainte de masa un sfert de lingurita de pulbere de salvie. Aceasta planta stimuleaza digestia si echilibreaza apetitul, avand calitatea de a impiedica formarea gazelor in intestin. In lumea araba, salvia este numita "iarba beduinilor", decoctul combinat de salvie fiind un remediu celebru pentru tratarea tuturor problemelor digestive, mai ales a diareei, a colitei de fermentatie si a diferitelor infectii ale tubului digestiv. Pentru tratarea acestor afectiuni se iau 2-3 cani de decoct combinat de salvie pe zi.

Ciclu menstrual neregulat, foarte abundent sau dureros, sterilitate feminina - se administreaza o jumatate de lingurita de salvie, de patru ori pe zi, pe stomacul gol. Un tratament va dura trei luni si va avea efecte ample de armonizare la nivel hormonal, influentand atat productia glandelor endocrine, cat si receptorii diferitilor hormoni.
Tulburari de menopauza - contra acestor probleme, tinctura de salvie este un adevarat elixir, reducand transpiratia, rarind aparitia bufeurilor, avand un puternic efect de reintinerire. Se administreaza cate o lingurita de tinctura (intotdeauna diluata in apa) de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol. Efectele terapeutice apar dupa 4 saptamani. Contra hemoragiilor care apar la debutul menopauzei se foloseste pulberea de salvie, administrata in acelasi mod ca mai sus. Un studiu realizat in Italia in 1998, pe 30 de femei, a aratat ca dupa 3 luni de tratament cu salvie, s-au rarit sau chiar au disparut bufeurile nocturne, precum si transpiratia abundenta. De altfel, impotriva transpiratiei excesive sau cu miros neplacut, salvia are efecte extraordinare, fiind un adevarat deodorant cu administrare interna, asa cum vom vedea in continuare:

Transpiratia excesiva - studii facute in paralel in Anglia, Germania si Statele Unite au aratat fara dubiu ca salvia reduce puternic sudoratia, inclusiv cea care apare pe fondul unor dezechilibre la nivelul glandelor cortico-suprarenale. Se administreaza in acest scop sub forma de tinctura, cate 4 lingurite pe zi, sau de decoct combinat, din care se bea 1 cana pe parcursul unei zile (are un gust neplacut, dar este foarte eficient).

Diabetul de tip Ii - salvia sporeste foarte mult receptivitatea (cu pana la 2-3 ori) organismului la insulina - este concluzia unui studiu german pe aceasta tema. In acest scop, se administreaza decoctul combinat de salvie, cate o cana pe zi.

Astenie de primavara, surmenaj - se iau 50 de picaturi de tinctura de salvie de 3-4 ori pe zi. Efecte mai puternice se obtin daca aceasta tinctura se ia diluata in ceai rece de roinita (melisa).

Cancer la colon, tumori pe tubul digestiv - in medicina traditionala araba, decoctul combinat de salvie, din care se administreaza 2-3 cani pe zi, in cure de minimum 3 luni, este un remediu redutabil impotriva acestor afectiuni. Acelasi lucru il sustine terapeuta de origine austriaca Maria Treben, care adauga faptul ca salvia este un minunat ajutor in toate formele de cancer, citand un faimos dicton din Evul Mediu: "De ce sa moara omul, daca in gradina creste salvia?".

Boli externe, tratate cu salvie
Rani care se vindeca greu - se aplica pe locul afectat o cataplasma cu frunze maruntite de salvie (preparata dupa metoda prezentata anterior). Tratamentul se face zilnic, cate o ora, vreme de minimum 3 saptamani.

Eczeme infectioase - se fac spalaturi cu decoct de salvie, apoi se aplica o cataplasma cu salvie, care se tine vreme de 1-3 ore, dupa care locul tratat se lasa sa se zvante. Frunzele de salvie contin principii cu puternice efecte antibacteriene si antifungice (combat ciupercile parazite).

Pentru revigorare - se fac bai cu decoct de salvie (5 litri la o cada de apa) de doua ori pe saptamana. Baile cu salvie confera o stare de tonus psihic si vioiciune, inlatura oboseala, dau corpului un miros placut.
Retete de frumusete
Pentru mentinerea culorii naturale si a stralucirii parului, dupa spalatul obisnuit cu sampon, se face ultima clatire cu decoct combinat de salvie, preparat dupa reteta pomenita anterior. Pentru parul negru, se recomanda un decoct preparat in acelasi mod, dar dintr-un amestec in parti egale de ceai negru si salvie. Salvia e buna si pentru ingrijirea parului carunt, pe care il intareste si caruia ii inchide culoarea.

Pentru tenul cu pori dilatati, patat, ofilit - se fac spalaturi, in fiecare dimineata si seara, cu decoct combinat de salvie. Suplimentar, se pune pe obraji, seara, o compresa cu acest preparat, care se tine vreme de un sfert de ora.

Dintii frecati cu frunze de salvie devin albi si stralucitori.

Precautii
Administrarea plantei la persoanele extrem de sensibile poate produce convulsii digestive. Planta este contraindicata in general epilepticilor. In cazul diabeticilor insulino-dependenti, in timpul administrarii salviei, glicemia va fi strict supravegheata. Femeile care alapteaza nu vor folosi aceasta planta, care este recunoscuta pentru efectul sau foarte rapid de oprire a lactatiei.

Salvia si varsta a treia
Inca din Evul Mediu se spunea despre salvie ca are un puternic efect intineritor, ajutand mai ales mentinerea nealterata a facultatilor intelectuale si emotionale, pana la varste inaintate. Studii facute recent intr-un centru medical din New Castle (Anglia) au confirmat din plin acest lucru, punand in evidenta trei elemente extrem de importante:
- salvia ajuta la mentinerea tineretii celulelor din care este formata scoarta cerebrala (prin efectul antioxidant)
- salvia actioneaza asupra receptorilor unor hormoni importanti in mentinerea tineretii organismului
- salvia inhiba formarea unor enzime care blocheaza procese extrem de importante la nivelul creierului, cum ar fi: memorarea, asocierea, sinteza. De altfel, aceasta planta actioneaza printr-un mecanism similar celor mai noi tratamente ale Alzheimer-ului.
Administrarea de 4 ori pe zi a unei lingurite de tinctura de salvie are, in consecinta, efecte extrem de benefice pentru prevenirea senilitatii, a proceselor de degradare care apar la nivelul sistemului nervos central, odata cu varsta. Mai mult, salvia stimuleaza capacitatea de memorare, favorizeaza activitatea intelectuala si imbunatateste performantele intelectuale, atat la cei in varsta, cat si la tineri. Primele rezultate in acest sens se vad dupa patru saptamani de administrare constanta, un tratament complet durand intre 2 si 3 luni (putand fi facut de 3 ori pe an). Sursa: Formula As

marți, aprilie 12, 2011

Creme miraculoase

Ma dispera de ceva timp buzele dureros de crapate. Am incercat complex de B-uri care a functionat pentru buze dar m-am ales si cu cateva kg in plus, imi plac B-urile, ma energizeaza dar ma si ingrasa. Si uite asa m-am obligat sa incep sala din nou dar de data asta mi-am gasit si companie ... un prieten al fratelui meu, pompier, o companie delicioasa de mers la sala. Asa ca in disperare de cauza am inceput sa caut Homeoplasmine, despre care am auzit ca Deneuve il are permanent in geanta pentru buze. Farmacista:..."aa... unguentul pentru fundul bebelusului?"...what?...nop...pentru buzele mele!...:)). Asa ca aseara plina de speranta l-am aplicat pe buze inainte de culcare, dimineata...surpriza...cele mai fine si hidratate buze, nici urma de crapaturi. In concluzie Homeoplasmine / Boiron ocupa un loc de cinste in topul cremelor miraculoase!
Incercati-l cu incredere pentru iritatii ale pielii, buze, nas inrosit si iritat. Si ce e cel mai important: nu contine chimicale...este un unguent homeopat.

duminică, aprilie 03, 2011

Caderea parului la femei

Caderea parului la femei poate fi trecatoare (temporara – Telogen Effluvium si non-genetica) sau permanenta (genetica/Alopecia androgenetica).

Pentru a întelege variatele motive pentru care femeilor le cade parul, este important sa cunoastem ciclul cresterii parului. În medie barbatii si femeile pierd între 40-100 de fire de par pe zi.
Chelirea apare când parul cade dar alt par nou nu îi ia locul.

Deci, de ce apare caderea parului la femei? Subtierea parului sau caderea parului la femei poate fi împartita în doua categorii: de tip genetic si non-genetic. Caderea de par genetica tinde sa fie permanenta, în timp ce cea non-genetica este mai mult temporara. Ambele tipuri de cadere a parului sunt tratabile.

Caderea de par genetica (Alopecia androgenetica)

Aproape o treime din toate femeile au/vor avea o forma de Alopecia androgenetica (model de cadere a parului la femei).

„Cauza neaparitiei de par nou la femei nu este bine înteleasa dar este asociata cu o predispozitie genetica, cu îmbatrânirea (ar fi legata de menopauza/fluctuatii în nivelurile hormonale) si cu nivelul de hormoni endocrini (în special androgeni – hormoni masculini).”

„Schimbarile la nivelul hormonilor androgeni (hormoni masculini) pot afecta producerea firelor de par. De exemplu, dupa schimbarile hormonale datorate menopauzei, multe femei descopera ca parul de pe cap e mai subtire în timp ce parul de pe fata e mai gros.”

Aspectul genetic poate fi si el un factor determinant. Femeile în a caror familie exista membri mai în vârsta, de sex feminin, care s-au confruntat cu subtierea parului, e mai probabil sa fie supuse Alopeciei androgenetice.

Femeile suferind de Alopecia genetica nu îsi pierd parul la fel ca barbatii. De obicei, linia frontala a parului ramâne, dar pierderea parului poate fi observata ca o rarire generala a parului în vârful si partea frontala a capului. Rarirea parului începe de obicei în vârful capului si avanseaza.

Familia de hormoni masculini cunoscuti ca androgeni a fost stabilita ca si cauza a Alopeciei androgenetice si la barbati, si la femei. Femeile au acesti „hormoni masculini”, dar în cantitati mai mici. Când cantitatea lor creste datorita menopauzei, îmbatrânirii sau a altor factori, poate duce la asa-numita pierdere de par genetica – model tipic feminin de cadere a parului sau Alopecia androgenetica. În afara faptului ca nivelul de androgeni creste, femeile sunt mai „sensibile” la hormonii masculini, chiar daca acestia sunt în cantitati normale.
Cauze non-genetice (Telogen Effluvium) a caderii parului la femei

În cazul în care caderea parului la femei îsi gaseste cauza în genetica, hormoni sau îmbatrânire, urmatorul pas în tratament este clar. Dar atunci când cauze non-genetice stau la baza problemei, numai medicul poate stabili un diagnostic precis si prescrie cel mai bun tratament. Femeile, mult mai mult decât barbatii par a fi supuse cauzelor non-genetice de pierdere a parului (factori externi).

„De fapt, cauza pierderii parului poate fi determinata la aproximativ 50% dintre femei doar analizând cu atentie istoria medicala. Cauzele pot include: efecte postpartum, folosirea anumitor medicamente, deficiente nutritionale, infectii, boli endocrine, traume sau cancer. ”

Alte teste care se folosesc pentru a determina cauza pierderii parului pot include examinarea de mostre de par la microscop pentru a determina ruperea sau deteriorarea firului de par. Analize de numarare a elementelor sângelui, inclusiv hematocritul si hemoglobina, pot determina daca aveti vre-o deficienta nutritionala, inclusiv de fier.

În afara de folosirea de produse chimice agresive pe par si scalp, au fost identificate mai mult de 300 de medicamente ca posibile cauze a pierderii parului (ca efect secundar).
Alte cauze a caderii non-genetice a parului includ urmatoarele, dar nu se limiteaza la acestea:

Boli ale tiroidei sau ficatului
Deficienta de proteine (deseori datorita dietelor vegetariene)
Obstructionare hepatica sau renala
Anorexie sau bulimie
Anestezie
Prea multa vitamina A
Nasterea unui copil
Infectie locala virala, fungica sau cu protozoare
Începerea sau renuntarea la anticonceptionale
Toxicitate datorata drogurilor
Febra foarte mare
Antimitotice – ca cele folosite pentru chimioterapie
Stres acut
Bromocriptina – folosita pentru a inhiba lactatia
Anemie – întâlnita câteodata la alergatori
Inhibitori beta
Hipotiroidie sau hipertiroidie
Inhibitori ACE
Deficienta de acizi grasi esentiali
Amfetamine
Deficienta de zinc
Agenti anti colesterol
Orice boala care afecteaza axele: ovariana, suprarenala, sau pituitara
Boli sitemice ca si lupus/DLE

Optiuni de tratament pentru femeile care sufera de cadere a parului

O veste buna e ca pierderea parului cauzata de factori externi, non-genetici, este reversibila în majoritatea cazurilor. De exemplu, caderea parului datorata deficientei de fier (anemie) dispare când nivelul de fier din organism este iar la normal. Nu încercati sa va diagnosticati singuri caderea parului, atribuind-o unor cauze non-genetice. Întotdeauna cereti sfatul medicului, cu orice problema de cadere a parului v-ati confrunta.

Femeile care cauta posibilitati de tratament pentru Alopecia androgenetica (modelul feminin de cadere a parului/caderea genetica a parului) ar trebui sa se margineasca la optiunile de tratament aprobate de comunitatea medicala. Femeile ar trebui sa evite metodele de tratament naturiste, care promit leacuri-minune împotriva caderii parului – un sampon sau pilule pe baza de plante care „s-a demonstrat” ca blocheaza actiunea DHT sau deblocheaza porii. Aflati aici mai multe despre False tratamente impotriva caderii parului

Pastilele anti-androgenice Propecia (Finasteride) nu sunt indicate pentru femei. Totusi, medicul va poate recomanda alte medicamente anti-androgen, de exemplu: spironolactona, acetat de ciproteron, sau flutamida.

Transplantul chirurgical în cazul caderii de par genetice ofera o solutie permanenta si fara bataie de cap. Femeile pot încerca si Minoxidil 2%. La testele clinice, Minoxidilul s-a dovedit a produce cresterea de par nou, în variate cantitati, la 25-50% din femeile supuse testelor. Si, ca nota finala perucile pot fi o solutie rapida pentru subtierea si caderea parului la femei. Perucile din zilele noastre sunt foarte bine realizate si sunt produse într-o gama larga de forme si culori, fiind confectionate si cu fibre sintetice, si din par natural.