duminică, aprilie 03, 2011

Caderea parului la femei

Caderea parului la femei poate fi trecatoare (temporara – Telogen Effluvium si non-genetica) sau permanenta (genetica/Alopecia androgenetica).

Pentru a întelege variatele motive pentru care femeilor le cade parul, este important sa cunoastem ciclul cresterii parului. În medie barbatii si femeile pierd între 40-100 de fire de par pe zi.
Chelirea apare când parul cade dar alt par nou nu îi ia locul.

Deci, de ce apare caderea parului la femei? Subtierea parului sau caderea parului la femei poate fi împartita în doua categorii: de tip genetic si non-genetic. Caderea de par genetica tinde sa fie permanenta, în timp ce cea non-genetica este mai mult temporara. Ambele tipuri de cadere a parului sunt tratabile.

Caderea de par genetica (Alopecia androgenetica)

Aproape o treime din toate femeile au/vor avea o forma de Alopecia androgenetica (model de cadere a parului la femei).

„Cauza neaparitiei de par nou la femei nu este bine înteleasa dar este asociata cu o predispozitie genetica, cu îmbatrânirea (ar fi legata de menopauza/fluctuatii în nivelurile hormonale) si cu nivelul de hormoni endocrini (în special androgeni – hormoni masculini).”

„Schimbarile la nivelul hormonilor androgeni (hormoni masculini) pot afecta producerea firelor de par. De exemplu, dupa schimbarile hormonale datorate menopauzei, multe femei descopera ca parul de pe cap e mai subtire în timp ce parul de pe fata e mai gros.”

Aspectul genetic poate fi si el un factor determinant. Femeile în a caror familie exista membri mai în vârsta, de sex feminin, care s-au confruntat cu subtierea parului, e mai probabil sa fie supuse Alopeciei androgenetice.

Femeile suferind de Alopecia genetica nu îsi pierd parul la fel ca barbatii. De obicei, linia frontala a parului ramâne, dar pierderea parului poate fi observata ca o rarire generala a parului în vârful si partea frontala a capului. Rarirea parului începe de obicei în vârful capului si avanseaza.

Familia de hormoni masculini cunoscuti ca androgeni a fost stabilita ca si cauza a Alopeciei androgenetice si la barbati, si la femei. Femeile au acesti „hormoni masculini”, dar în cantitati mai mici. Când cantitatea lor creste datorita menopauzei, îmbatrânirii sau a altor factori, poate duce la asa-numita pierdere de par genetica – model tipic feminin de cadere a parului sau Alopecia androgenetica. În afara faptului ca nivelul de androgeni creste, femeile sunt mai „sensibile” la hormonii masculini, chiar daca acestia sunt în cantitati normale.
Cauze non-genetice (Telogen Effluvium) a caderii parului la femei

În cazul în care caderea parului la femei îsi gaseste cauza în genetica, hormoni sau îmbatrânire, urmatorul pas în tratament este clar. Dar atunci când cauze non-genetice stau la baza problemei, numai medicul poate stabili un diagnostic precis si prescrie cel mai bun tratament. Femeile, mult mai mult decât barbatii par a fi supuse cauzelor non-genetice de pierdere a parului (factori externi).

„De fapt, cauza pierderii parului poate fi determinata la aproximativ 50% dintre femei doar analizând cu atentie istoria medicala. Cauzele pot include: efecte postpartum, folosirea anumitor medicamente, deficiente nutritionale, infectii, boli endocrine, traume sau cancer. ”

Alte teste care se folosesc pentru a determina cauza pierderii parului pot include examinarea de mostre de par la microscop pentru a determina ruperea sau deteriorarea firului de par. Analize de numarare a elementelor sângelui, inclusiv hematocritul si hemoglobina, pot determina daca aveti vre-o deficienta nutritionala, inclusiv de fier.

În afara de folosirea de produse chimice agresive pe par si scalp, au fost identificate mai mult de 300 de medicamente ca posibile cauze a pierderii parului (ca efect secundar).
Alte cauze a caderii non-genetice a parului includ urmatoarele, dar nu se limiteaza la acestea:

Boli ale tiroidei sau ficatului
Deficienta de proteine (deseori datorita dietelor vegetariene)
Obstructionare hepatica sau renala
Anorexie sau bulimie
Anestezie
Prea multa vitamina A
Nasterea unui copil
Infectie locala virala, fungica sau cu protozoare
Începerea sau renuntarea la anticonceptionale
Toxicitate datorata drogurilor
Febra foarte mare
Antimitotice – ca cele folosite pentru chimioterapie
Stres acut
Bromocriptina – folosita pentru a inhiba lactatia
Anemie – întâlnita câteodata la alergatori
Inhibitori beta
Hipotiroidie sau hipertiroidie
Inhibitori ACE
Deficienta de acizi grasi esentiali
Amfetamine
Deficienta de zinc
Agenti anti colesterol
Orice boala care afecteaza axele: ovariana, suprarenala, sau pituitara
Boli sitemice ca si lupus/DLE

Optiuni de tratament pentru femeile care sufera de cadere a parului

O veste buna e ca pierderea parului cauzata de factori externi, non-genetici, este reversibila în majoritatea cazurilor. De exemplu, caderea parului datorata deficientei de fier (anemie) dispare când nivelul de fier din organism este iar la normal. Nu încercati sa va diagnosticati singuri caderea parului, atribuind-o unor cauze non-genetice. Întotdeauna cereti sfatul medicului, cu orice problema de cadere a parului v-ati confrunta.

Femeile care cauta posibilitati de tratament pentru Alopecia androgenetica (modelul feminin de cadere a parului/caderea genetica a parului) ar trebui sa se margineasca la optiunile de tratament aprobate de comunitatea medicala. Femeile ar trebui sa evite metodele de tratament naturiste, care promit leacuri-minune împotriva caderii parului – un sampon sau pilule pe baza de plante care „s-a demonstrat” ca blocheaza actiunea DHT sau deblocheaza porii. Aflati aici mai multe despre False tratamente impotriva caderii parului

Pastilele anti-androgenice Propecia (Finasteride) nu sunt indicate pentru femei. Totusi, medicul va poate recomanda alte medicamente anti-androgen, de exemplu: spironolactona, acetat de ciproteron, sau flutamida.

Transplantul chirurgical în cazul caderii de par genetice ofera o solutie permanenta si fara bataie de cap. Femeile pot încerca si Minoxidil 2%. La testele clinice, Minoxidilul s-a dovedit a produce cresterea de par nou, în variate cantitati, la 25-50% din femeile supuse testelor. Si, ca nota finala perucile pot fi o solutie rapida pentru subtierea si caderea parului la femei. Perucile din zilele noastre sunt foarte bine realizate si sunt produse într-o gama larga de forme si culori, fiind confectionate si cu fibre sintetice, si din par natural.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu