luni, august 31, 2009

In caz ca va intereseaza efectele asa ziselor "droguri usoare"

"Marihuana are efecte devastatoare asupra consumatorilor
Marihuana este amestec verde, maro sau gri din frunzele, tulpinile, semintele si florile uscate ale canepei (Cannabis Sativa) si are aspect de tutun verzui taiat foarte fin. La cei ce utilizeaza multa marihuana, THC-ul poate fi gasit in organism chiar dupa saptamani de la incetarea folosirii drogului. Toate tipurile de marihuana au efect halucinogen de intensitate scazuta, perturband functiile creierului.
Marihuana este cel mai frecvent drog ilicit utilizat in lume si mult mai periculos decat cred, de obicei, consumatorii. Marihuana este un halucinogen mediu care are efecte antidepresive si dezinhibitoare ca si alcoolul. Consumul acestui stupefiant determina aparitia mai multor simptome: uscaciunea gurii si a gatului, accelerarea ritmului cardiac, scaderea echilibrului, diminuarea memoriei recente etc. El este cautat deoarece produce o stare de bine, insotita de relaxare si visare, provocand iluzii consumatorilor mai usor sugestivi si modifica perceptiile.
De aceea devin extrem de periculoase condusul in aceasta stare al masinii, al motocicletei, al bicicletei precum si desfasurarea unor activitati folosind diverse utilaje si masini. Dozele mai puternice produc reactii mai intense, alterand puternic perceptiile, provocand crize de paranoia sau halucinatii. Consumul de marihuana scade si capacitatea creierului de a acumula si memora informatii. Un studiu efectuat a demonstrat ca incapacitatea de concentrare, de analiza si sinteza, persista si la 24 de ore dupa ultima priza. Studii mai recente, efectuate pe loturi de adulti, arata clar ca marihuana poate provoca pierderi ireversibile ale capacitatilor intelectuale. Cercetari efectuate pe animale au aratat ca drogul provoaca modificari ireversibile ale zonelor din creier care sunt responsabile de memorie si capacitatea de invatare.
Mai mult, consumatorul cronic al stupefiantului amintit este expus la raceli frecvente, pneumonii, bronsite, emfizem pulmonar si astm bronsic. Cu timpul, din cauza deteriorarii plamanilor si a cailor respiratorii, creste riscul de cancer. Acest risc, determinat de substantele chimice toxice din cannabis, este de 5 ori mai mare la fumatorii de marihuana decat la fumatorii de tabac ! Marihuana scade si starea de imunitate a organismului, adica puterea de a lupta cu bolile si infectiile, influenteaza sistemul endocrin, adica secretia hormonilor, poate provoca intarzierea pubertatii si reduce producerea de sperma la tineri, iar la femei tulburari de ciclu si inhiba ovulatia. Copii nascuti din mame consumatoare de drog au greutatea si dimensiuni mai reduse decat normal, fiind mai predispusi la imbolnaviri. Legislatia noastra ca si a altor alt tari din lume, interzice folosirea marihuanei ca medicament. Unii consumatori au afirmat ca acest drog i-a ajutat sa scape de dureri determinate de cancer, glaucom sau alte boli. Interdictia s-a mentinut, insa, pentru ca nu sunt dovezi ca marihuana ar prezenta avantaje fata de medicamentele folosite acum in prezent in acest scop. Marihuana inhiba maturizarea si este considerata, ca si alcoolul, o ’’poarta de intrare’’ pentru alte droguri si mai puternice. Efectele sale asupra sanatatii adolescentilor sunt atat fizice, cat si psihice.
Efecte fiziologice şi psihologice pe termen scurt.
Efectele imediate ale produselor pe bază de cannabis nu sunt atât de puternice, însă ele pot fi influenţate de mulţi factori: cantitatea utilizată, vârsta utilizatorului, modul de administrare, starea psihologică a utilizatorului, scopul utilizării, locul (ambientul) în care sunt utilizate etc.
Efectele pe termen scurt - pentru care mulţi utilizatori consideră consumul de marijuana ca fiind o experienţă plăcută - sunt: relaxare; reducerea stresului; intensificarea senzaţiilor de gust, miros, văz şi auz; creşterea creativităţii; diminuarea durerilor (ex.: migrene, crampe); reducerea senzaţiei de greaţă; creşterea poftei de mâncare; euforie; lipsă de inhibiţii şi locvacitate; senzaţia că timpul s-a "dilatat" (că trece greu).
Dintre efectele considerate neplăcute, cele mai frecvente sunt: greaţa (mai ales dacă marijuana este luată în combinaţie cu alcool sau alte droguri cu efect stimulant); gură uscată; iritarea ochilor (roşeaţă); migrenă; lipsă de coordonare în mişcări şi lipsa echilibrului; tuse slabă şi frecventă.Efecte fiziologice şi psihologice pe termen lung.
Consumul îndelungat de marijuana are adesea efecte psihologice şi fiziologice adverse, uneori extrem de neplăcute. Dintre efectele fiziologice cel mai des întâlnite trebuie menţionate: salivaţie abundentă, insomnie, conjunctivită, nas înfundat, bronşită, imunitate scăzută a organismului în faţa infecţiilor.
Cele mai des întâlnite efecte psihologice pe termen lung sunt: modificări frecvente de dispoziţie, lipsă de motivaţie şi de interes pentru orice fel de activitate, toleranţă redusă la insuccese, performanţe reduse la şcoală sau la locul de muncă, mişcări lente, reducerea capacităţii de memorare şi de concentrare a atenţiei.În cazul intoxicaţiei cu cannabis, utilizatorii pot suferi de: mania persecuţiei şi paranoia; incoerenţă în vorbire; confuzie; anxietate; depresie; reacţii de panică; halucinaţii vizuale; delir; afecţiuni ale aparatului reproducător (ex.: la bărbaţi scade capacitatea de a avea erecţie sau orgasm)."

INFORMATII REFERITOARE LA CANNABIS
Informatii “stiintifice”
- Cannabis este un termen de acoperire pentru produsele hasis si marihuana.
- Hasis este compus din rasina florii de cannabis, in timp ce marihuana este un amestec din frunzele, florile si tulpina plantei.
- Cannabis contine tetrahydrocannabinol(THC). Aceasta substanta influenteaza viata psihica (substanta psihoactiva), gandirea si emotiile. Directia in care aceasta influenta se manifesta (fie ca in mod placut sau iritant), depinde de multi factori (vezi efecte posibile).
- THC este absorbit de mucoasa plamanilor atunci cand cannabis este fumat si de mucoasa intestinelor daca este mancat sau baut. Prin sange, THC este transportat la toate organele. Urme de THC pot fi detectate in urina si la saptamani dupa consum.
- Cand THC ajunge la creier, influenteaza arii responsabile cu amintirea informatiilor noi si executarea miscarilor specifice automate. Asa se explica de ce multi oameni nu pot stoca informatii noi sub influenta cannabis-ului, au o perceptie a timpului dezordonata si isi pot controla cu greu miscarile. Efectul asupra memoriei poate dura timp indelungat.
Intrebari despre cannabis
1. Este posibil sa devii dependent de hasis sau marihuana?
DA, este posibil. Daca cineva foloseste cannabis pentru a se relaxa, a fi fericit, a asculta muzica sau pentru a fi in compania altora, acela este pe calea cea mai buna de a deveni dependent. Consecintele dependentei psihice se refera la multe domenii din viata. Un punct important este acela ca o persoana dependenta are nevoie de ajutor si consiliere.
2. Este mai putin daunator pentru organism sa fumezi hasis decat sa fumezi tigari?
NU. Din moment ce fumul de cannabis (care este amestecat cu tutun) este de obicei inhalat mai adanc si pastrat mai mult timp in plamani decat fumul de tigara, daunele produse organismului de o tigara de cannabis sunt comparabile cu cele produse de 3-5 tigari (in ceea ce priveste monoxidul de carbon si gudronul).
3. De ce trebuie sa evit cannabis cand nu ma simt bine?
Cannabis nu poate rezolva problemele, te poate doar ajuta sa uiti de ele timp de cateva ore. Mai mult, este foarte posibil ca cineva cu probleme sa nu se simta bine sub influenta cannabis-ului, deoarece mai mult amplifica emotiile, decat sa schimbe emotiile negative in pozitive. In special cei care se simt tristi sau nervosi sau au probleme mentale nu ar trebui sa consume cannabis. Exista riscul ca acesta sa cauzeze dereglari grave sau probleme emotionale.
4. Voi deveni mai atractiv intr-un grup daca folosesc cannabis?
NU. Daca un grup considera consumul de cannabis ca o “necesitate”, poate ca altcineva e acceptat doar daca foloseste cannabis. Asadar se ridica intrebarea daca merita sa faci parte dintr-un asemenea grup in care cineva trebuie sa fie sub influenta drogurilor pentru a se simti confortabil. Mai mult, cannabis favorizeaza emotiile centrate spre propria persoana mai mult decat spre alte persoane.
5. Este mai putin daunator sa mananci sau sa bei cannabis decat sa–l fumezi?
NU. A manca sau a bea cannabis au efecte mai puternice comparativ cu a fuma, desi aceste efecte incep cu o intarziere de o jumatate de ora. Consumul oral duce de obicei la halucinatii.
6. Ce fel de probleme pot aparea daca cineva fumeaza o tigara ocazional?
Multe probleme pot aparea. Pe de o parte exista riscul unor accidente, decizii iresponsabile sau comportament necontrolat. Pe langa acestea, persoana risca sa devina dependenta si sa foloseasca drogul de cate ori nu se simte bine.

EFECTE:
- Perceptia ta se schimba. Culorile devin mai intense, muzica mai placuta; timpul se schimba; imaginatia ta este stimulata.
- Puterea ta de concentrare scade; gandirea logica este slabita; memoria de scurta durata este diminuata.
- Pofta de mancare este mai pronuntata, in special pentru dulciuri.
- Tonusul muscular este diminuat; mainile si picioarele sunt slabite.
- Gura ti se usuca, ochii se inrosesc si bataile inimii sunt mai intense.
RISCURI:
- Consumul intens de droguri te poate face iritabil si nelinistit; dormi mult mai putin.
- O tigara este de obicei inhalata profund si fumul este tinut mult timp inauntru, astfel incat daunele provocate de tutun sunt in crestere prin consumul de cannabis.
- Efectul este uneori diferit de ceea ce credeti voi. Oboseala si nesiguranta sunt in crestere.
- In trafic, si nu numai la volanul unei masini, riscurile sunt mai mari dupa ce ai fumat o tigara. Studiile par sa mearga mai bine numai cand fumezi.
- Fumatul tigarilor intr-un mod regulat creste riscul piederii motivarii pentru studiu, pentru a infrunta provocarile, pentru a depasi dificultatile.
- Lucrurile se agraveaza atunci cand fumezi mai des decat intentionai, sau nu reusesti sa te opresti sau sa-ti diminuezi obiceiul, sau studiul, munca si relatiile tale sunt afectate de acest obicei.
Mai multe informatii despre droguri sau sfaturi?
Cannabis: influenta asupra creierului. Cum se face ca drogul iti provoaca o stare de euforie? Mirosul? Gustul? Sangele tau se schimba? Muschii tai?
Oamenii de stiinta au demonstrat ca alcoolul, nicotina, cocaina, heroina, LSD, XTC si alte droguri schimba mesajul dintre neuroni in creier. La fel si cannabis.
Deschide site-ul web….pentru o explicatie clara a ceea ce se intampla in materia cenusie dupa ce ai fumat o tigara….
Testeaza-ti cunostintele despre cannabis!
1. THC este ingredientul activ in hasis si marihuana?
DA! THC este cel activ in cannabis. Pe langa THC mai exista probabil si alti ingredienti activi.
2. Canabis afecteaza memoria de scurta durata?
DA! Sub influenta lui, memoria ta nu mai functioneaza adecvat. Lucruri care tocmai au fost spuse ori s-au intamplat sunt uitate imediat. Sub influenta drogului nu te poti concentra ca de obicei. Asadar, hasisul sau iarba nu merg mana in mana cu serviciul, scoala sau traficul.
3. Dintre toate drogurile, canabis lasa cele mai indelungate urme in corpul tau.
DA! Daca folosesti canabis cand si cand, el poate fi detectat in urina ta pana la 30 de zile. Daca folosesti cannabis mai mult, dureaza sase saptamani pana cand THC iese din organismul tau. Canabis lasa urmele cele mai indelungate. Si asta se intampla deoarece THC este depozitat de sange in tesuturile adipoase. Este stocat acolo si apoi eliberat usor, din nou, in sange.
4. Prin folosirea unei hookah (pipa cu apa), se diminueaza efectele canabis-ului.
GRESIT! Inhalarea prin hookah va intensifica efectele drogului.
5. Hasisul si iarba se extrag din floarea de canepa, partea barbateasca.
GRESIT! Iarba este facuta din flori uscate de canepa, partea femeiasca. Semintele din varful plantei contin THC. Din aceste seminte se obtine THC. In general, hasisul este mai puternic decat iarba.
Planta barbateasca de canepa contine de asemenea THC, dar concentratia este mai mica decat la planta femeiasca.
6. Fostul presedinte american Bill Clinton fuma ocazional cate o tigara.
DA! Adevarat, dar el pretinde ca nu tragea fumul in plamani.
7. Fumatul unei tigari se face simtita cam in 5-10 minute.
ADEVARAT! Cand fumezi cannabis, THC este dus de circulatia sangelui pana in plamani in 10 minute.Dureaza cam 30-40 de minute pana se fac simtite culmile euforiei. Majoritatea consumatorilor raman sub influenta drogurilor timp de 2-3 ore.
8. Fumatul unei tigari de canabis este mai putin daunatoare decat fumatul unei tigari obisnuite.
FALS! Fumul canabis-ului contine de trei ori mai mult gudron si de cinci ori mai mult monoxid de carbon decat o tigara obisnuita cu filtru. Gudronul este daunator plamanilor, iar monoxidul de carbon diminueaza oxigenul din sange. Acesta din urma poate dauna si vaselor de sange. Maniera de consum a drogului influenteaza tulburarile din organism (ex: inhalarea profunda, pastrarea fumului in plamani timp indelungat).
9. Daca nu consumi prea des, consumul poate sa iti imbunatateasca puterea de concentrare.
FALS! Chiar daca fumezi putin, efectul canabis-ului consta in afectarea coordonarii, ca si a memoriei de scurta durata. Asadar, puterea voastra de concentrare nu este imbunatatita prin consumul drogului.
10. Un consumator obisnuit are nevoie de din ce in ce mai mult canabis pentru a obtine acelasi effect.
FALS! Nici o “toleranta” nu este admisa cand e vorba de consumul de cannabis. Dependenta poate surveni atunci cand vrei sa obtii acelasi sentiment in mod repetat, dar nu pentru ca ai avea nevoie de canabis pentru acelasi efect.
11. Consumul de iarba sau hasis influenteaza pofta de mancare.
ADEVARAT! THC, cel mai activ ingredient din canabis, se localizeaza in creier la receptorii canaboizi ai hipotalamusului. Aceasta induce senzatia de foame in centrul foamei din hipotalamus.
12. Euforia apare prin faptul ca THC imita o alta substanta din creier.
ADEVARAT! THC imita anandamida din creier. Intra in legatura cu receptorii destinati anandamidei, transmitand semnale noi, si astfel functia anandamidei este disturbata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu