joi, septembrie 03, 2009

Enzime

"Exista 3 tipuri de enzime: sistemice/metabolice, digestive si alimentare. Organismul nostr produce enzime sistemice si digestive, in timp ce enzimele alimentare se gasesc in ceea ce mancam. Cele mai multe dintre enzimele fabricate de organism sunt sistemice, fiind responsabile de intretinerea parametrilor normali ai sangelui, tesuturilor si organelor. Suplimentele cu enzime sistemice trebuie deosebite clar de suplimentele cu enzime digestive, care ajuta procesul digestiv. Nu este bine sa ne bizuim exclusiv pe sursele alimentare de enzime, pentru ca multe se pierd prin gatit. Insa enzimele alimentare sunt vitale pentru mentinerea unei sanatati optime. Fructele si legumele crude sunt sursa ideala de enzime alimentare.

Enzimele alimentare sunt prezente doar în alimentele crude, proaspete, ele lucrând în mediul acid al stomacului unde iniţiază procesul de digestie a proteinelor, a carbohidraţilor şi a grăsimilor. Ele sunt extrem de importante pentru organism, neputând fi sintetizate şi sunt distruse atunci când hrana noastră este coaptă, fiartă la temperaturi mai mari de 50 C, pasteurizată, conservată, expusă aditivilor alimentar (E-uri) şi cuptoarelor cu microunde.
Nutriţioniştii şi medicii au constatat că aceste enzime sunt distruse în momentul în care hrana ajunge în stomac, deoarece stă în acel mediu acid mai bine de 30 minute. Asta datorită faptului că alimentele ingerate nu a fost bine mestecate în gură, timp în care se rup pereţii celulelor şi a fibrelor care protejează enzimele, eliberându-le.
Observăm deci că mestecatul este o parte esenţială a procesului digestiv, nedigerarea parţială a alimentelor permiţând bacteriilor să fermenteze hidraţii de carbon şi să descompună proteinele, acest lucru ducând la tulburări digestive şi la multe probleme de sănătate.

Enzimele digestive sunt prezente în hrană, dar o parte din ele le produce corpul pentru a digera aceste alimente şi a repartiza substanţele nutritive acolo unde este nevoie. Atunci când aceste enzime lipsesc, organismul va trebui să le producă în număr mai mare în deficitul enzimelor sistemice. Din această cauză unele ţesuturi şi organe (inclusive creierul, inima, plămânii, ficatul, rinichii şi muşchii) nu mai primesc enzimele necesare, acest lucru ducând la instalarea bolilor şi a afecţiunilor cornice cum ar fi cancerul, diabetul, bolile cardiace, etc.
Cele patru tipuri de enzime digestive alimentare pe care le găsim în alimentele crude sunt:
a. Proteaza – Această enzimă digeră proteinele din alimente, bacteriile dăunătoare, celulele bolnave, învelişul proteic al unor viruşi, cât şi rezidurile inflamatoare de tipul puroiului din ţesuturile necrozate.Un procent de peste 50% din totalul proteinelor corect digerate sunt transformate în glucoză pentru nevoile metabolice, aducând un ajutor energetic mărit ficatului şi prevenind astfel hipoglicemia şi oboseala cronică. Rezultatul este o rezervă mărită de energie pentru organism şi o vitalitate sănătoasă.
b. Amilaza – Această enzimă digeră hidraţii de carbon din alimente, din puroi şi din flegmă. Atunci când se combină cu lipaza, poate digera mai multe tipuri de viruşi, inclusive virusul herpetic şi ajută la înlăturarea mucusului concentrat instalat în plămâni sau în traiectul bronşic. Luată astfel puteti evita o criză de astm sau o afecţiune pulmonară sau bronşică.Amilaza este singura enzimă ce nu se gaseşte la noul născut. Ea poate fi obţinută doar prin ingerarea laptelui matern. Copiii care nu sunt alaptaţi nu pot obţine această enzimă şi de aceea pot deveni alergici sau pot face diverse alergii în perioada lor de creştere.
c. Lipază – Această enzimă digeră grăsimile dar şi pereţii protectori ai unor viruşi. Mai mult, ea ajută la dizolvarea şi digerarea acumulărilor lipidice, cum ar fi colesterolul din artere. La un test făcut asupra unui grup de personae suferind de obezitate, s-a observat că acestea aveau deficit de lipază în ţesuturile grase.Lipaza, care se găseşte din abundenţă în hrana naturală vie descompune grăsimea indifferent unde se aşează ea în corp. Fără ea corpul o depune şi o stochează în ţesuturi, iar noi vedem manifestarea ei mai ales in jurul taliei, a coapsei si a şoldurilor. Acest lucru ne indică o lipsă enzimatică cronică.
d. Celulază - Celulaza digeră celuloza, uşurând trecerea ei prin tubul digestive. Ea nu conţine substanţe nutritive esenţiale, dar este necesară sănătăţii intestinelor prin masa fibroasă pe care o conţine.

Enzimele metabolice sau sistemice sunt produse în mare majoritate de corpul nostru ele fiind responsabile de buna funcţionare a organelor, a ţesuturilor şi de întreţinerea sângelui în parametric normali de sănătate.Aceste enzime sunt prezente în fiecare celulă a corpului nostru, de ele depinzând sistemul imunitar, circulator, ficatul, rinichii, splina, pancreasul, tot ele dându-ne abilitatea de a vedea, de a simţi, de a respira sau de a gândi.
Enzimele sistemice se comportă ca nişte veritabili agenţi terapeutici stimulând potenţialul terapeutic înnăscut al organismului. Ele refac celulele uzate, înlăturând materialul uzat, elimină colesterolul nesănătos din sânge, produc hormoni, menţinre echilibrul dintre organe şi alimentează cu substanţe nutritive neurotransmiţătorii care ajută memoria şi dispoziţia.
Având certe proprietăţi de refacere şi reîntinerire (longevitate) a organismului, enzimele metabolice, dar nu numai, sunt indispensabile, cu atât mai mult cu cât odată cu înaintarea în vârstă, organismul nu mai secretă acelaşi număr de enzime, aceasta ducând la degradarea organelor şi în final la moarte.
Atunci când corpul nu mai este capabil sa producă enzime de un anumit tip, el dă semne de oboseală, indigestie, scaune neregulate, gaze, greaţă, pofte şi sensibilităţi alimentare, sinuzită, obezitate, afecţiuni autoimmune, etc.
Este foarte important să ştim că în lipsa enzimelor (datorită unei slabe digerări a alimentelor) substanţele nutritive, cum ar fi vitaminele şi mineralele nu sunt absorbite de către organismul nostru. Ele sunt activate doar în combinaţie cu enzimele. Dacă această combinaţie nu are loc, toate acestea vor fi eliminate prin urină.
Studiile au arătat că luarea consecventă de suplimente enzimatice înaintea unor activităţi cu risc sporit de producere a unor leziuni, ajută organismul să se refacă într-un timp record, înjumătăţind timpul normal de vindecare.
În concluzie putem spune că această terapie va readuce în viaţa noastră energia şi vitalitatea şi supleţea din tinereţe, ne va face invulnerabili la boli prin întărirea sistemului imunitar, va reface în totalitate sistemul digestive şi ne va reîntineri organismul făcându-l mai proaspăt, mai sănătos, aducând strălucire părului, unghiilor şi pielii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu