duminică, iulie 12, 2009

Tiroida

Ce face tiroida pentru noi: creste eliminarea apei din corp, actioneaza asupra sistemului nervos, nivelul de energie, productia de caldura.
Persoanele cu hipotiroidie prezinta de obicei urmatoarele simptome: senzatia de frig, oboseala, somnolenta, constipatie, retentie de apa, caderea parului, crestere in greutate…Hormonii tiroidieni sunt sintetizati in principal din aminoacidul tirozina, in combinatie cu iodul organic.
Dintre produsele naturale care stimuleaza glanda tiroida: guggul, alga kelp, ashwagandha, tirozina (amioacid), complex de vitamine B.
Hipotiroidia mai este ajutata si de antrenamente anaerobe si mai putin de cele cardio.
Din pacate la noi nu exista endocrinologi care sa abordeze tratarea bolilor tiroidiene naturist…cum de altfel nu prea exista endocrinologi care sa-si merite diploma.
Nu o data am iesit din cabinetul unui endocrinolog cu o reteta in loc de o lista de analize….ceea ce pentru o specialitate ca endocrinologia mi se pare extreme de grav. Endocrinologii nostri o trateaza ca si cum ar fi dermatologi …ai o buba…ia un unguent…graaav!!
Ani intregi m-am cautat prin diversi doctori pentru caderea excesiva a parului, am facut tone de analize inutile….mai aveam sa-mi frec teasta cu usturoi…:))
Dar in cele din urma am gasit un doctor bun..pentru ce care au probleme o recomand pe dr. Desanu (Policlinica Eforie).
Desi nu sunt adepta medicamentelor totusi in Romania nu e bine sa incerci sa-ti tratezi tiroida altfel…Doar daca dereglarea este minora poti incerca o perioada tratament naturist, dar chiar si asa trebuie facute analize regulate (la trei luni: T3, T4, TSH, antiTPO..) si neaparat sub supavegherea unui medic. De ce?...pentru ca tiroida e parsiva si extreme de influentabila de stresul din viata noastra
Foarte important in depistarea unei probleme de tiroida este ecografia. Eu de ex am analize perfecte..dar la ecografie…noduli si hipotiroidie…

Suplimente:

Guggul(Commiphora Mukul)
"Guggul poate schimba metabolismul hormonului tiroid datorita conversiei crescute a inactivului hormon tiroidian T4 in mai activa forma T3 in ficat,crescand astfel nivelul T3 circulat,un metabolit al tiroxinei care este cunoscut ca si un stimulator al intregului metabolism.Si mai mult,Guggulosteronii pot deasemenea stimula tiroida in mod direct crescand productia TSH (hormon stimulator tiroidian)."

Ashwagandha(Witharia sommifera)
În limba Indiană aceasta numele acestei plante se traduce astfel: “pentru că are mirosul unui cal şi conferă vitalitatea unui cal” , fiind considerată un ginseng Indian. Ashwagandha stopează procesul îmbătrânirii, prin catalizarea proceselor anabolice din corp. Este una dintre cele mai bune plante pentru minte, pe care o hrăneşte şi o regenerează. Are un efect calmant şi aduce un somn profund şi fără vise. Ashwagandha este o plantă cu acţiune de adaptare la stresul zilnic. În mod special este benefică în stările de stres datorate artritei, hipertensiunii, diabetului cât şi în debilitate generală.Indicaţii: Ca supliment alimentar cu efecte bune asupra sistemului reproducător, nervos, respirator, întarind muşchii, oasele şi măduva. Este indicată în stări de debilitate generală, anemie, debilitate sexuală, epuizare nervoasă, convalescenţă, pierderea memoriei; încetineşte procesul de îmbătrânire. Este foarte eficientă şi în cazuri de spermatoree, vedere slabă, reumatism, afecţiuni ale pielii, insomnie, paralizie, infertilitate, tuse, respiraţie dificilă, inflamaţii glandulare.

Tirozina este un aminoacid care are un efect puternic energizant, de imbunatatire a cantitatii de neurotransmitatori si ca agent anticatabolic. Cercetarile au dovedit ca exercitiile fizice scad semnificativ nivelul neurotransmitatorilor din creier. Epuizarea neurotransmitatorilor este o cauza a oboselii fizice si psihice si in ultima instanta a supraantrenamentului. Tirozina este un precursor al peste 90% din neurotransmitatori si suplimentarea cu tirozina duce la refacerea lor rapida dupa antrenament sau in perioade de stres intelectual. Tirozina este folositoare atunci cand te simti obosit, nu ai chef de antrenament sau nu mai poti creste intensitatea antrenamentelor doar prin forta vointei.

Thyroid Energy
Thyroid Energy de la Now Foods este un supliment complet pentru stimularea unei functionari normale a glandei tiroide. Combinatia de iod organic(din kelp) si tirozina- ingredientii constituenti ai hormonilor tiroidieni, cu seleniu, zinc si cupru ofera corplului toate ingredientele de care are nevoie. In plus, Thyroid Energy contine si extract de Guggul, o planta din medicina Ayurvedica folosita pentru reglarea metabolismului. Portia: 2 capsule. Portii pe container: 45. Vitamina B-6 2mgAcid folic 400mcgVitamina B-12 60mcgIod organic 225mcgZinc 25mgSeleniu 50mcgCupru 1mgTirozina 1000mgChondius Crispus 200mgGuggul(Commiphora Mukul, extract standardizat, min 10% guggulsteron) 75mgKelp(laminaria digitate) 60mgAshwagandha(witharia sommifera, extract standardizat, min 4,5% subst. activa) 50mgConcentrate(complex de oligoelemente) 5mgMod de folosire: ca supliment alimentar, luati 2 capsule de 2 ori pe zi, pe stomacul gol sau imediat inainte de masa. Nu contine zahar, sare, amidon, drojdie, grau, gluten, porumb, soia, lapte, ou, conservanti. Alte ingrediente: celuloza, stearat de magneziu(vegetal), siliciu. Atentie: daca sunteti sub medicatie pentru tiroida sau luati IMAO/alte antidepresive consultati medicul inainte de a folosi acest produs.

Kelp
-supranumita “planta marii”-kelp este o alga marina care traieste in principal pe coastele norvegiei si pe coasta de est a canadei.-kelp contine peste 60 de elemente si minerale, 21 de aminoacizi, carbohidrati simpli si compexi precum si citiva hormoni de crestere vegetali-fiind bogata in amino-acizi, vitamine, minerale si elemente trasoare este motivul pentru care kelp este binecunoscut ca promotor al sanatatii glandulare in special a glandelor pituitara, adrenala si tiroida-kelp este o sursa naturala de iod care actioneaza ca un antibiotic omorand germenii-intrucat tiroida si glanda pituitara regleaza anumite functii digestive, kelp este de asemenea benefic in balansarea sistemului digestiv.-natura ne-a oferit aceasta minunata “planta a marii” intr-o forma completa si balantata.-una dintre beneficiile suplimentare ale kelpului este si abilitatea acestuia de a elimina strontiul radioactiv precum si alte metale grele accumulate in organism-kelp contine acid alginic care se ataseaza de toxine in intestine, facandu-le nedigerabile si putand astfel sa fie usor eliminate din organism.Actiuni: -probleme ale glandelor pituitara (epifiza) si tiroida-endema-oboseala-deficienta glandulara-hipotensiune arteriala (tensiune arteriala scazuta)-stare de greata dimineata-pleurizita-schizofrenie-senilitate-hemoragie stomacala-vene varicoase-boli venerice-lipsa de vitalitate-adjuvant in cura de slabire-eliminare metale grele si alte toxine-ajuta digestia-combate flatulenta-adjuvant in tratarea constipatiei.


Pentru persoanele carora li s-a prescris Euthyrox intrebati-va endocrinologul de “Armour” . Inlocuieste tratamentul chimic al hipotiroidiei si este extras din tiroida de porc...:)) ….macar e natural….:))
Armour contine T3 si T4 spre deosebire de Euthyrox care contine doar un hormon si se pare ca persoanele cu hipotiroidie raspund mai bine la tratamentul cu Armour.

2 comentarii: