luni, septembrie 14, 2009

Karkade

Un prieten intors dintr-o vacanta exotica mi-a facut o vizita plina de surprize...o punga imensa de condimente in cantitati industriale....prima oara in viata mea cand am gandit...nu puteam primi ceva mai bun...:))
De la sofran veritabil....pana la garam masala, dar surpriza a fost karkade, un ceai pretuit in tarile arabe, care este nu numai un ceai extrem de parfumat dar si cu multe proprietati medicale.
La ce e bun karkade:
ACŢIUNI
INTERN: Diuretic puternic, antioxidant puternic, hipotensiv foarte bun, reduce vâscozitatea sângelui şi îl purifică, hipocolesterolemiant bun, tonic renal şi digestiv, antibacterian bun, stomahic mediu, colagog mediu-slab, stimulează peristaltismul intestinal, laxativ blând, emolient bun, calmant bun, reduce absorbţia alcoolului în organism fiind util în tratamentul alcoolismului, antiinflamator puternic asupra aparatului respirator, expectorant blând, antifebril, relaxant eficace al musculaturii uterine, spasmolitic bun, răcoritor, astringent, analgezic blând, antiherpetic, imunomodulator de intensitate redusă.
EXTERN: cosmetic, insecticid, grăbeşte vindecarea rănilor, creşte elasticitatea şi gradul de lubrefiere al pielii, stimulează creşterea părului, antiinflamator, calmant, astringent.
INDICAŢII
INTERN: cistită, retenţie de apă în ţesuturi, disurie – infuzie combinată, 4 căni pe zi.hipertensiune arterială (studii recente arată o eficienţă echivalentă cu aceea a unor medicamente clasice pentru tratarea acestei boli – ex: captopril) – macerat la rece, în cure de 3 luni cu 3 săptămâni pauză între ele.hipercolesterolemie – pulbere – 4-6 grame pe zi. Tratamentul durează minim 2 luni. Pentru efecte amplificate se va asocia cu pulbere de anghinare (Cynara scolymus).febră, răceală, tuse, inflamaţii şi infecţii respiratorii, dureri de cap asociate afecţiunilor respiratorii – pulbere sau infuzie combinată. În cazurile de răceală se va apela suplimentar şi la infuzia fierbinte.gonoree, herpes (adjuvant) – infuzie combinată.hipermenoree, dureri şi crampe menstruale – pulbere, administrată de 4 ori pe zi. În tulburările menstruale frecvente se începe administrarea cu 3-4 zile înaintea începerii menstruaţiei şi se continuă până după încheierea completă a acesteia.reumatism, varice, constipaţie – infuzie combinată, în tratament de lungă durată (minim 6 săptămâni)lipsa poftei de mâncare – o linguriţă de pulbere cu 30 de minute înainte de fiecare masă.
EXTERN: afecţiuni ale pielii în general, adjuvant în cancerul de piele, răni, zgârieturi, ulceraţii – spălături şi comprese cu infuzie combinatăabcese la nivelul pielii – cataplasme pe locurile afectate.protector al pielii la radiaţiile ultraviolete, piele cu aspect îmbătrânit, piele ridată, ofilită, uscăciune excesivă a pielii – băi cu adaos de infuzie combinată. mătreaţă, căderea părului (alopecie) – părul se va spăla periodic (de 2 ori pe săptămână) cu infuzie combinată.scabie – băi complete cu macerat concentrat din hibiscus.
PRECAUŢII
Nu este recomandat în cazurile de sterilitate precum şi femeilor ce doresc să rămână însărcinate, având un efect de reducere a fertilităţii în perioada în care este administrat.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu