miercuri, septembrie 30, 2009

Sampon natural organic




Am incercat reteta cu fasole mung, linte rosie si iaurt bio. Rezultatul a fost peste asteptari. Parul arata extraordinar, combinatia a curatat impecabil, miroase a iarba. In loc de balsam puteti folosi pentru varfuri sau amestecat in sampon ulei organic de jojoba. Fasolea si lintea trebuie macinate foarte fin (pudra), pentru o degresare mai light folositi mai mult iaurt si mai putina pudra.
Va recomand acest sampon natural, ieftin si fara parabeni, aluminiu, glicoli, uleiuri minerale, sulfati, ftalati, plumb, mercur, formaldehida, nanoparticule, parfumuri, coloranti sintetici ... substante pe care organismul nostru le asimileaza la fiecare samponare.
Am incercat amestecul si pe corp (fara iaurt), degreseaza de la prima aplicare, nu necesita doua aplicari, pielea ramane fina si miroase proaspat.

marți, septembrie 29, 2009

BĂILE CU APĂ SĂRATĂ

Sînt un remediu tradiţional de medicină populară, care se aplică astăzi, cu un succes extraordinar, în clinici moderne din Austria şi Germania. La o cadă de apă caldă (aproximativ 150 de litri), se folosesc două kilograme de sare gemă neiodată (amestecată în prealabil cu apă fierbinte, pentru a se dizolva mai uşor). Baia durează 20-30 de minute şi este important ca temperatura apei să fie menţinută mereu peste 37 de grade Celsius, pentru ca acţiunea terapeutică să fie maximă. Cercetătorii au observat că aceste băi, care se fac o dată la 3-4 zile, au efectele cele mai puternice în preajma lunii pline (de preferat cu 2-3 zile înainte).
Iată indicaţiile terapeutice ale acestor băi:
DERMATOZE INFECŢIOASE - se fac băi parţiale, înmuind doar segmentul afectat, vreme de 15 minute, în apă sărată caldă (7 linguri de sare la litru). Imediat dupa baie, pielea nu se şterge, ci se tamponează puţin şi se lasă să se usuce. Acest remediu este excelent în tratarea infecţiilor bacteriene şi micotice (produse de ciuperci parazite).
REUMATISM - se fac de două ori pe săptămână băi complete cu apă sărată fierbinte. Cele mai eficiente sînt băile preparate cu sare marină neiodată, dar efecte foarte bune s-au obţinut şi cu sarea de mină, cu cristale mari (nemăcinată).
CISTITE, INFECŢII URINARE - se fac băi complete sau băi de şezut cu apă ceva mai sărată: 5 linguri de sare la litru. Baia va fi făcuta în fiecare seară, până la vindecarea afecţiunii, iar apa trebuie sa fie cât mai fierbinte, însă suportabilă (peste 38 de grade). Imediat după baie vă veţi şterge şi vă veţi relaxa la căldură, evitând expunerea la frig sau curent.
ANEXITĂ, METRO-ANEXITĂ - se aplică procedura de la infecţiile renale. Suplimentar, se va adăuga în apa sărată de baie puţină tinctură de iod.
RĂCEALĂ ŞI GRIPĂ - se fac băi ale picioarelor (tălpi şi glezne) cu apă fierbinte, cu foarte multă sare (10 linguri la litru). Băile vor dura 10 minute, după care ne vom încălţa cu şosete groase şi ne vom aşeza la căldură, aşa încât să transpirăm.

Hormoni

"Estrogenii - protejeaza sanatatea si frumuseteaAcesti hormone secretati de ovare sunt raspunzatori de functiile de reproducere (menstruatie, sarcina), dar si de sanatate si frumusete: determina secretia substantelor antirid si a colagenului care fortifica pielea si protejeaza impotriva celulitei, confera parului stralucire si reda fermitatea firului de par. Ne protejeaza de bolile de inima, de osteoporoza, scade nivelul colesterolului, ne asigura buna dispozitie, memoria buna si agerimea mintala. Tulburarile ce apar in secretarea estrogenilor sunt cauza durerilor premenstruale, a problemelor pubertatii si adeseori chiar a sterilitatii. Producerea estrogenilor e stimulate si reglata de alimentatia bogata in albumina si saruri minerale. Si relatiile sexual regulate ajuta la reglarea secretarii acestor hormone. Cand organismul femeilor produce mai putini estrogeni, merita sa introducem in dieta estrogeni vegetali ce se gasesc in special in soia, tofu, lapte de soia, precum si in fito-estrogeni, foarte la moda acum. Estrogenii sunt prezenti si in fasole, linte, alune, uleiuri.

Melatonina - hormonul somnului si al relaxarii. Odata cu lasarea intunericului epifiza incepe sa secrete melatonina, cae care favorizeaza somnul adanc, relaxeaza, odihneste. Primele raze de soare opresc producerea melatoninei. Daca nivelul ei este ridicat te trezesti adormita, apatica si chiar deprimata. Melatonina are, printre altele, si actiune antioxidanta. Dupa vasrta de 40 de ani, secretia ei scade la jumatate comparative cu persoanele tinere. Exista acum melatonina sintetica (tablet), menita sa prelungeasca durata de viata si tineretea. E mult mai sanatos sa se consme produse natural ce stimuleaza secretia acesteia. "Materialul de constructie" al melatoninei e aminoacidul triptofan, continut de: lapte, banana, carne de pasare, plante leguminoase, branza, curmale uscate. Camera in care dormim trebuie protejata de lumina din exterior.

DHEA - ne prelungeste tineretea. Este produs in organism de cholesterol. Prelungeste viata celulelor nervoase, intareste imunitatea, confera robustete epidermei si flexibilitate muschilor. Producerea DHEA-ului e stimulate de exercitiile regulate in aer liber. Din dieta nu trebuie sa lipseasca cromul (surse de crom: drojdia de bere, germenii de grau, cacao si ceaiul negru). Hormonul cresterii, somatotropina, secretata de hipofiza, e reponsabila de mentinerea tineretii. Dupa varsta de 30 de ani, nivelul ei scade si merita sa-i stimulam secretia. E bine sa consumam peste slab, alune de pamant, fulgi de ovaz, linte, branzeturi, migdale.

Testosteronul
- ne da forta vitala. Este produs atat in organismul barbatilor, cat si in cel al femeilor. La ambele sexe, o data cu trecerea anilor, nivelul acestui hormon scade, fapt ce cauzeza oboseala si lipsa de energie. O dieta corespunzatoare poate stimula secretia testosteronului. Cele mai indicate sunt produsele care contin albumina - branzeturile si pestele. Nu trebuie sa lipseasca zincul (germeni de grau, ciuperci, alune de pamant). Este bine sa faci sporturi care necesita o doza de efort (alergare, mersul cu bicicleta).

Adrenalina, noradrenalina si ACTH - hormonii care sporesc energia vitala.Datorita lor facem fata diverselor solicitari zilnice, putem lucra indelung si eficient. Noradrenalina si adrenalina sunt secretate de glandele suprarenale si de multe tesuturi. Prima imbunatateste circulatia, creste tensiunea, determina eliberarea energiei din glucoza si acizii grasi. Gratie acestui hormon, corpul si creierul pot functiona la capacitate ridicata. In situatii de tensiune si solicitare, cand avem nevoie de energie, in ajutor ne vine adrenalina. In fractiuni de secunda adrenalina mobilizeaza toate fortele: sunt activate celulele nervoase si simturile, creste tensiunea, inima bate mai repede, fibrele musculare se incordeaza, organismul recurge la rezervele de energie. Astfel "dopati", putem sa infruntam cu fruntea sus greutatile si stresul de fiecare zi. La fel actioneaza si hormonal ACTH, secretat de hipofiza, care poate sa elimine grasimea ce se formeaza intre celulele nervoase. Acesti hormoni sunt produsi de aminoacizi - feniloalanina. Surse bogate in aminoacizi sunt fasolea uscata si fasolea verde, mazarea, lintea, alunele de pamant, cascavalul. Nu trebuie sa lipseasca din alimentatie vitamina C (din consumul bogat de legume si fructe).

Tiroxina- regleaza metabolismul. Este secretata de glanda tiroida si regleaza, printre altele, metabolismul. Daca se produce prea putina tiroxina, pielea este uscata, unghiile si parul sunt lipsite de stralucire sau fragile, creste greutatea corporala chiar cu o dieta stricta. Persoanele cu astfel de probleme au nevoie de ingrijire medicala. Daca nivelul hormonului e normal, dar se apropie de limita lui inferioara este utila o dieta care sa favorizeze secretia tiroxinei. Alimentatia trebuia sa fie bogata in iod (sare iodata, peste marin) sau in tiroxina (branzeturi, produse lactate si soia). Indispensabil in secretia tiroxinei este si seleniul (se gaseste in salata)."

duminică, septembrie 27, 2009

Salată cu Roquefort şi smochine proaspete




Ingrediente:
50 g frunze tinere de spanac
100 g fetica
100 g salata frisee
50 g Prosciutto
4 smochine proaspete
60 g Roquefort
100 g susan
2 linguri de nuci Dressing: 2 linguri smantana, 1 lingura ulei de nuca, 1/2 lingura otel de vin alb, 3 linguri de suc de portocale, piper, zahar
Este un deliciu mai ales servita cu Ciabatta calda.

"Regina branzeturilor - Roquefort :
Branza Roquefort este o branza facuta din lapte de oaie cu mucegai albastru. Doar nu va asteptati ca o branza frantuzeasca sa indrazneasca sa nu aiba mucegai... Chiar daca mai exista si alte tipuri de branza asemanatoare, legile europene nu permit sa aiba numele de Roquefort decat acelora maturate in cavernele naturale Combalou din Roquefort-sur-Soulzon, mucegaiul specific gasindu-se in aceste caverne. Este o denumire de orgine controlata, acelasi lucru pe care il intalnim si la noi in tara, in principal la vinuri. Aceasta branza este alba (cu albastru, evident), usor cremoasa, cu un gust putin "acidulat" si cu miros specific. Legenda spune ca a fost descoperita de un tanar cioban, care manca niste branza, cand a vazut o fata frumoasa la distanta. A plecat in cautarea ei si, cateva luni mai tarziu, cand s-a intors, branza sa era mucegaita - devenise Roquefort."

sâmbătă, septembrie 26, 2009

Bio

Dis-de-dimineata m-am infiintat la magazinul bio Leacul. Foarte frumos amenajat dar cam dezorganizat. Produsele fara gluten erau imprastiate peste tot, etichete ratacite, trebuie sa cauti bine pana le gasesti pe toate. Am gasit cereale delicioase pentru celiaci, orez de toate felurile, fel de fel de amestecuri de fasole, linte, naut...Am gasit chiar si cosmetice bio Dr. Hauschka. Ma declar fan magazine bio. Totul natural, fara chimicale, pesticide...

joi, septembrie 24, 2009

Am reinceput masajele yumeiho cu Ovidiu. Dupa o ora de masaj sunt nou nouta. O ora cu Ovidiu inseamna si informatii despre ayurveda, in februarie termina facultatea de medicina ayurveda si pleaca in India. Din pacate s-a mutat in Cluj, iar in Bucuresti vine la doua saptamani. Azi am aflat o reteta de "sapun": se macina fin fasole mung (se gaseste in magazinele bio) si linte rosie, se amesteca si se freaca corpul si chiar parul (pt par se mai adauga iaurt).

Calendarul frumusetii - septembrie

Dupa expunerea la soare din timpul verii parul are nevoie de ingrijire. Spala-l cu musetel, daca esti blonda, cu radacini de urzici sau frunze de nuc, daca esti satena. Decoctul de rozmarin il fortifica si ii da stralucire. E timpul pentru cura de struguri. Alegeti strugurii negri, mai bogati in fier si tananti.

marți, septembrie 22, 2009

Baia de aburi orientala

Baia de aburi orientale e compusa din 3 incaperi: baia de aburi, o incapere racoroasa si sala de odihna. Asta este si ordinea in care trebuie parcursa: de la abur , in incaperea racoroasa unde continua eliminarea transpiratiei, apoi sala de odihna. Dupa odihna, trebuie sa va spalati si eventuali sa beneficiati de masaj. In astfel de bai sursa aburului este un caza imens incastrat in zid, dar din cauza umiditatii fierbinteala este imperceptibila. Orientalii spun ca bolile si impuritatile din corp se elimina numai la rasaritul soarelui, deoarece in cursul zilei organismul oboseste si bolile nu ies din corp.

sâmbătă, septembrie 19, 2009

Azi am incercat o dermatoloaga noua, Mirela Miertoiu, care de fapt are un cabinet de dermato-cosmetica. Practic beneficiezi de 2 in 1. Tratamente dermatologice, cosmetica faciala si corporala. N-am mai intalnit in Romania un loc atat de profesionist si vesel in acelasi timp. Extrem de grijulie, isi trateaza personal toti pacienti ajutata de 2 asistente. Face munca unui dermatolog si a unei cosmeticiene in acelasi timp. Deloc ieftin, dar merita fiecare banut, tenul meu arata minunat. Si-a castigat o clienta fidela chiar daca isi muta cabinetul din Dorobanti in Baneasa.
Tot azi m-am hotarat sa incep keto...dificil fara dulciuri...dar foarte eficient pentru castigarea de masa musculara. Mi-am facut provizii din toate semintele si nucile posibile: dovleac, susan, floarea soarelui, in, migdale, caju, pin,
Ce mananc la keto: curcan, vita, peste, nuci, seminte, branza capra, oua, legume, verdeturi, salate, ulei presat la rece...

vineri, septembrie 18, 2009

Ce mi-a inseninat ziua?..: .... o felicitare virtuala delicioasa ....pe care am gasit-o cu 11 zile intarziere de la 2 prieteni dragi din Constanta, prieteni care orice s-ar intampla vor ramane in inima mea, chiar daca circumstantele nu ne mai permit sa ne vedem mai des....pupici.

Pentru ca in ultima luna am epuizat babele, manastirile, schiturile vechi de 400 ani, preotii, calugarii, am facut usor 2.000km prin tara....am trecut la doctori...:))...am ajuns azi la iridiologul Ovidiu Muscoi. Foarte interesant, cu o lupa si o lanterna iti vede in ochi de la mosteniri genetice pana la afectiuni. Mii de pacienti..extrem de expeditiv si la obiect....la mine a sarit de pe scaun la prima privire...ceee???...ce-ai patit duduie?...n-am mai intalnit la nimeni atatea linii de stres....si mi-a umplut o punga cu passiflore si d-astea...de stres, durere si inima albastra. Mi-a interzis cu desavarsire dulciurile si fainoasele pentru ca cica as avea creierul super activ si nu mai are nevoie de excitanti. Neaparat gimnastica, jogging, somn la greu....M-am executat imediat si cu ocazia asta mi-am indeplinit o dorinta mai veche...m-am inscris la o scoala de dans: cha-cha, rumba, salsa, tango, samba, vals...un deliciu...




joi, septembrie 17, 2009

...cica....poti fi fericita cu orice barbat, cu conditia sa nu-l iubesti!...:))

luni, septembrie 14, 2009

Karkade

Un prieten intors dintr-o vacanta exotica mi-a facut o vizita plina de surprize...o punga imensa de condimente in cantitati industriale....prima oara in viata mea cand am gandit...nu puteam primi ceva mai bun...:))
De la sofran veritabil....pana la garam masala, dar surpriza a fost karkade, un ceai pretuit in tarile arabe, care este nu numai un ceai extrem de parfumat dar si cu multe proprietati medicale.
La ce e bun karkade:
ACŢIUNI
INTERN: Diuretic puternic, antioxidant puternic, hipotensiv foarte bun, reduce vâscozitatea sângelui şi îl purifică, hipocolesterolemiant bun, tonic renal şi digestiv, antibacterian bun, stomahic mediu, colagog mediu-slab, stimulează peristaltismul intestinal, laxativ blând, emolient bun, calmant bun, reduce absorbţia alcoolului în organism fiind util în tratamentul alcoolismului, antiinflamator puternic asupra aparatului respirator, expectorant blând, antifebril, relaxant eficace al musculaturii uterine, spasmolitic bun, răcoritor, astringent, analgezic blând, antiherpetic, imunomodulator de intensitate redusă.
EXTERN: cosmetic, insecticid, grăbeşte vindecarea rănilor, creşte elasticitatea şi gradul de lubrefiere al pielii, stimulează creşterea părului, antiinflamator, calmant, astringent.
INDICAŢII
INTERN: cistită, retenţie de apă în ţesuturi, disurie – infuzie combinată, 4 căni pe zi.hipertensiune arterială (studii recente arată o eficienţă echivalentă cu aceea a unor medicamente clasice pentru tratarea acestei boli – ex: captopril) – macerat la rece, în cure de 3 luni cu 3 săptămâni pauză între ele.hipercolesterolemie – pulbere – 4-6 grame pe zi. Tratamentul durează minim 2 luni. Pentru efecte amplificate se va asocia cu pulbere de anghinare (Cynara scolymus).febră, răceală, tuse, inflamaţii şi infecţii respiratorii, dureri de cap asociate afecţiunilor respiratorii – pulbere sau infuzie combinată. În cazurile de răceală se va apela suplimentar şi la infuzia fierbinte.gonoree, herpes (adjuvant) – infuzie combinată.hipermenoree, dureri şi crampe menstruale – pulbere, administrată de 4 ori pe zi. În tulburările menstruale frecvente se începe administrarea cu 3-4 zile înaintea începerii menstruaţiei şi se continuă până după încheierea completă a acesteia.reumatism, varice, constipaţie – infuzie combinată, în tratament de lungă durată (minim 6 săptămâni)lipsa poftei de mâncare – o linguriţă de pulbere cu 30 de minute înainte de fiecare masă.
EXTERN: afecţiuni ale pielii în general, adjuvant în cancerul de piele, răni, zgârieturi, ulceraţii – spălături şi comprese cu infuzie combinatăabcese la nivelul pielii – cataplasme pe locurile afectate.protector al pielii la radiaţiile ultraviolete, piele cu aspect îmbătrânit, piele ridată, ofilită, uscăciune excesivă a pielii – băi cu adaos de infuzie combinată. mătreaţă, căderea părului (alopecie) – părul se va spăla periodic (de 2 ori pe săptămână) cu infuzie combinată.scabie – băi complete cu macerat concentrat din hibiscus.
PRECAUŢII
Nu este recomandat în cazurile de sterilitate precum şi femeilor ce doresc să rămână însărcinate, având un efect de reducere a fertilităţii în perioada în care este administrat.


duminică, septembrie 13, 2009

Cromoterapie


Rosu: Cald si tonifiant. Excelent in cazul bolilor de sange, de ficat si al anemiei.

Oranj: Apropiat de rosu, insa nu la fel de intens. Indicat pentru aparatul respirator sau in cazul astmului si bronsitei. Are, de asemenea, proprietati tonice si purgative.

Galben: Excelent pentru intentestine. Sedativ usor, ce alunga temerile si insufla optimism. De asemenea, este indicat in cazul indigestiei, arsurilor stomacale, constipatiei si impotriva durerilor menstruale la femei.

Verde: Marele Vindecator, verdele este un tonifiant si un energizant universal. Excelent in cazul afectiunilor cardiace, ulcerului, durerilor de cap si al furunculelor.

Albastru: Antispetic si calmant. Excelent impotriva oricarui tip de inflamatie, inclusiv a organelor interne. Indicat in cazul taieturilor si al arsurilor; de asemenea, bun pentru reumatism.

Indigo: In cazul tulburarilor emotionale, aceasta culoare va imprastia temerile - in special frica de intuneric. Indicat pentru ochi si in cazul pierderii auzului.

Violet: Indicat pentru sistemul nervos si in cazul tulburarilor mentale; de asemenea, in cazul pierderii vazului si al bolilor femeiesti.

joi, septembrie 10, 2009

Peeling cu cafea


Masata pe pielea umeda sau uscata, ea netezeste asperitatile. Pulberea de cafea elimina peliculele de piele moarta, face pielea moale si catifelata. Cofeina activeaza circulatia sangelui si metabolismul. Efectul pentru frumusete este o epiderma ferma si mai putina celulita. Cum procedati: 5 linguri de zat de cafea se amesteca cu 150 g sare marina si 2 linguri de ulei de masline. Peelingul se combina cu un masaj. Aplicati produsul pe piele, cu miscari circulare, de la picioare spre maini si spre zona inimii. Lasati cateva minute sa actioneze, apoi clatiti-va bine cu apa calda.

joi, septembrie 03, 2009

Enzime

"Exista 3 tipuri de enzime: sistemice/metabolice, digestive si alimentare. Organismul nostr produce enzime sistemice si digestive, in timp ce enzimele alimentare se gasesc in ceea ce mancam. Cele mai multe dintre enzimele fabricate de organism sunt sistemice, fiind responsabile de intretinerea parametrilor normali ai sangelui, tesuturilor si organelor. Suplimentele cu enzime sistemice trebuie deosebite clar de suplimentele cu enzime digestive, care ajuta procesul digestiv. Nu este bine sa ne bizuim exclusiv pe sursele alimentare de enzime, pentru ca multe se pierd prin gatit. Insa enzimele alimentare sunt vitale pentru mentinerea unei sanatati optime. Fructele si legumele crude sunt sursa ideala de enzime alimentare.

Enzimele alimentare sunt prezente doar în alimentele crude, proaspete, ele lucrând în mediul acid al stomacului unde iniţiază procesul de digestie a proteinelor, a carbohidraţilor şi a grăsimilor. Ele sunt extrem de importante pentru organism, neputând fi sintetizate şi sunt distruse atunci când hrana noastră este coaptă, fiartă la temperaturi mai mari de 50 C, pasteurizată, conservată, expusă aditivilor alimentar (E-uri) şi cuptoarelor cu microunde.
Nutriţioniştii şi medicii au constatat că aceste enzime sunt distruse în momentul în care hrana ajunge în stomac, deoarece stă în acel mediu acid mai bine de 30 minute. Asta datorită faptului că alimentele ingerate nu a fost bine mestecate în gură, timp în care se rup pereţii celulelor şi a fibrelor care protejează enzimele, eliberându-le.
Observăm deci că mestecatul este o parte esenţială a procesului digestiv, nedigerarea parţială a alimentelor permiţând bacteriilor să fermenteze hidraţii de carbon şi să descompună proteinele, acest lucru ducând la tulburări digestive şi la multe probleme de sănătate.

Enzimele digestive sunt prezente în hrană, dar o parte din ele le produce corpul pentru a digera aceste alimente şi a repartiza substanţele nutritive acolo unde este nevoie. Atunci când aceste enzime lipsesc, organismul va trebui să le producă în număr mai mare în deficitul enzimelor sistemice. Din această cauză unele ţesuturi şi organe (inclusive creierul, inima, plămânii, ficatul, rinichii şi muşchii) nu mai primesc enzimele necesare, acest lucru ducând la instalarea bolilor şi a afecţiunilor cornice cum ar fi cancerul, diabetul, bolile cardiace, etc.
Cele patru tipuri de enzime digestive alimentare pe care le găsim în alimentele crude sunt:
a. Proteaza – Această enzimă digeră proteinele din alimente, bacteriile dăunătoare, celulele bolnave, învelişul proteic al unor viruşi, cât şi rezidurile inflamatoare de tipul puroiului din ţesuturile necrozate.Un procent de peste 50% din totalul proteinelor corect digerate sunt transformate în glucoză pentru nevoile metabolice, aducând un ajutor energetic mărit ficatului şi prevenind astfel hipoglicemia şi oboseala cronică. Rezultatul este o rezervă mărită de energie pentru organism şi o vitalitate sănătoasă.
b. Amilaza – Această enzimă digeră hidraţii de carbon din alimente, din puroi şi din flegmă. Atunci când se combină cu lipaza, poate digera mai multe tipuri de viruşi, inclusive virusul herpetic şi ajută la înlăturarea mucusului concentrat instalat în plămâni sau în traiectul bronşic. Luată astfel puteti evita o criză de astm sau o afecţiune pulmonară sau bronşică.Amilaza este singura enzimă ce nu se gaseşte la noul născut. Ea poate fi obţinută doar prin ingerarea laptelui matern. Copiii care nu sunt alaptaţi nu pot obţine această enzimă şi de aceea pot deveni alergici sau pot face diverse alergii în perioada lor de creştere.
c. Lipază – Această enzimă digeră grăsimile dar şi pereţii protectori ai unor viruşi. Mai mult, ea ajută la dizolvarea şi digerarea acumulărilor lipidice, cum ar fi colesterolul din artere. La un test făcut asupra unui grup de personae suferind de obezitate, s-a observat că acestea aveau deficit de lipază în ţesuturile grase.Lipaza, care se găseşte din abundenţă în hrana naturală vie descompune grăsimea indifferent unde se aşează ea în corp. Fără ea corpul o depune şi o stochează în ţesuturi, iar noi vedem manifestarea ei mai ales in jurul taliei, a coapsei si a şoldurilor. Acest lucru ne indică o lipsă enzimatică cronică.
d. Celulază - Celulaza digeră celuloza, uşurând trecerea ei prin tubul digestive. Ea nu conţine substanţe nutritive esenţiale, dar este necesară sănătăţii intestinelor prin masa fibroasă pe care o conţine.

Enzimele metabolice sau sistemice sunt produse în mare majoritate de corpul nostru ele fiind responsabile de buna funcţionare a organelor, a ţesuturilor şi de întreţinerea sângelui în parametric normali de sănătate.Aceste enzime sunt prezente în fiecare celulă a corpului nostru, de ele depinzând sistemul imunitar, circulator, ficatul, rinichii, splina, pancreasul, tot ele dându-ne abilitatea de a vedea, de a simţi, de a respira sau de a gândi.
Enzimele sistemice se comportă ca nişte veritabili agenţi terapeutici stimulând potenţialul terapeutic înnăscut al organismului. Ele refac celulele uzate, înlăturând materialul uzat, elimină colesterolul nesănătos din sânge, produc hormoni, menţinre echilibrul dintre organe şi alimentează cu substanţe nutritive neurotransmiţătorii care ajută memoria şi dispoziţia.
Având certe proprietăţi de refacere şi reîntinerire (longevitate) a organismului, enzimele metabolice, dar nu numai, sunt indispensabile, cu atât mai mult cu cât odată cu înaintarea în vârstă, organismul nu mai secretă acelaşi număr de enzime, aceasta ducând la degradarea organelor şi în final la moarte.
Atunci când corpul nu mai este capabil sa producă enzime de un anumit tip, el dă semne de oboseală, indigestie, scaune neregulate, gaze, greaţă, pofte şi sensibilităţi alimentare, sinuzită, obezitate, afecţiuni autoimmune, etc.
Este foarte important să ştim că în lipsa enzimelor (datorită unei slabe digerări a alimentelor) substanţele nutritive, cum ar fi vitaminele şi mineralele nu sunt absorbite de către organismul nostru. Ele sunt activate doar în combinaţie cu enzimele. Dacă această combinaţie nu are loc, toate acestea vor fi eliminate prin urină.
Studiile au arătat că luarea consecventă de suplimente enzimatice înaintea unor activităţi cu risc sporit de producere a unor leziuni, ajută organismul să se refacă într-un timp record, înjumătăţind timpul normal de vindecare.
În concluzie putem spune că această terapie va readuce în viaţa noastră energia şi vitalitatea şi supleţea din tinereţe, ne va face invulnerabili la boli prin întărirea sistemului imunitar, va reface în totalitate sistemul digestive şi ne va reîntineri organismul făcându-l mai proaspăt, mai sănătos, aducând strălucire părului, unghiilor şi pielii.